Nu har vi kommit igång ordentligt med spårträningen. Har ju gått en viltspårskurs med Theo under våren och på tisdag är det dax för anlagsprovet! Enligt instruktören så är det 50/50 om Theo klarar det eller inte. Kan tyckas dumt att göra anlagsprovet med de oddsen, men jag ger det en chans. Har Theo en dålig dag så går det åt pipsvängen, har han däremot en bra dag (och domarn är snäll) så kommer det gå vägen...

Ikväll var vi ute och spårade på helt nya marker. Det kunde ha slutat riktigt illa eftersom jag snurrade till det vid själva spårläggandet. Vet inte riktigt hur jag tänkte, men jag travade iväg åt helt fel håll efter spårslutet. Jag kom längre o längre in i skogen och paniken började så smått komma krypandes... Mobilen hade jag, smart som jag var (*NOT*), lämnat kvar i bilen, ville ju inte riskera att tappa den i skogen... Tillslut tog jag dock mitt förnuft till fånga och började tänka efter hur jag hade gått, och då hittade jag ganska snart tillbaka till bilen. =)

När spåren hade luggit i lite drygt två timmar var det dax att åka tillbaka med hundarna. Diablo fick börja. Detta var tredje gången han spårade, så jag hade gjort ett ca 150 m långt spår med en höger vinkel. Det var första gången som han fick prova på en vinkel, men han klarade det galant! Han tar det lugnt och försiktigt, så man får inte ha bråttom när man spårar med honom, och han är otroligt spårnoga (iaf om man jämför med Theo). Det var första gången som Diablo fick spåra i sele och lina, så några gånger reagerade han på att det var något som lät bakom honom, men släppte det fort och jobbade vidare. Tror inte det kommer bli några större problem att få Diablo till viltspårschampion. ;)

När det var Theos tur var han laddad till max! "Stackarn" hade ju fått suttit och väntat i bilen under tiden Diablo fick roa sig... ;) Theos spår var ca 600 m långt med fyra vinklar (höger, vänster, höger, höger). Han började bra, ringade första vinkeln och hamnade lite vid sidan av spåret, men åt rätt håll. Jag lät honom hållas och tänkte att vinden hade flyttat spåret lite. Theo är inte alls spårnoga, utan går (tyvärr) väldigt mycket på luftvittring. Han tågade på åt rätt håll, men efter andra vinkeln började han snurra till det... Jag gav honom kommandot "Sök spår" och han började åt rätt håll, men kom av sig... Hjälpte honom på, och då gick det vägen. Efter en del snurr så hittade han klöven och blev lika stolt som alltid! =)

Hoppas att han kan orka koncentrera sig på tisdag och att domarn är av det snällare slaget. Vore ju så himla skoj om Theo faktiskt kunde klara anlagsprovet. Självklart är det inte hela världen om han misslyckas, det viktigaste är ju att ha roligt tillsammans!

Mm, det var en rörig rapport från dagens spårövningar. Håll alla tummar o klor ni kan på tisdag för oss!

Nu blir det sängen för min del, hundarna har somnat för länge sen...


I lördags var det då dax! Daniel och Radhika fick äntligen säga JA till varandra!

Bröllopet ägde rum i Alsters kyrka, vädret var kanske inte det bästa, men lite regn ska bringa tur har jag hört. Radhika och Daniel strålade ikapp, och aldrig har jag väl sett en så underbart vacker brud!! Hon var som tagen ur en film!

Bröllopsceremonin var självklart tårdrypande, inte minst när Katrin (en av brudtärnorna) sjöng för brudparet.

Efter ceremonin fortsatte festen i Forshagas Hembygdsgård. Inte mindre än 95 gäster deltog. Eftersom brudens far är från Indien, så var det även långväga besökare med i sällskapet. Detta gjorde också att bröllopet var lite "Bollywood"-inspirerat. Det bjöds på många fina tal och goda skratt och inte minst dansuppvisningar! =)

En helt underbar dag/kväll/natt!

All lycka till er två!!


Kyssen...


Brudbuketten

Bröllopstårtan


Filipstads Brukshundklubb hade sin årliga inofficiella utställning på nationaldagen. För skojs skull så hade jag anmält båda hundarna, tänkte att det skulle va kul att få en bedömning på Theo.

Amstaffarna var först ut i ringen o båda mina hundar skulle in samtidigt! Som tur var så hade jag förberett mamma på att hon kanske skulle behöva hjälpa till. Jag sprang med Theo och mamma fick springa med Diablo. När det kom till den individuella visningen så ställde jag först Theo och sen bytte jag till Diablo.

För att vara första gången för Theo i en utställningsring så skötte han sig riktigt bra! Han saknade dock fart o "drive" i traven och det var även något som domaren anmärkte på. Sen var han även väldigt intresserad av vad de pysslade med i domarbåset, så så fort det prasslade lite eller någon rörde på sig där så ville han fram o kika. =) Trots detta så tyckte jag han skötte sig kanon o fick en bra kritik. =) Theo blev placerad som tvåa och fick hederspris (HP).

"Maskulin hane av utmärkt typ och storlek. Tångbett två tänder, för övrigt bra bett och tänder. Mörka vackra ögon. Skulle önska något kraftigare underkäke. Bra  ben och tassar. Korrekta vinklar fram och bak. Något lång i ländpartiet. Parallella rörelser från alla håll, skulle önska mera drive. Visas i mycket bra kondition. Välvisad."

 

 

Diablo fick som sagt springa första o sista varvet med mamma. Eftersom jag sprang först med Theo, så ville Diablo inte alls springa fint bredvid mamma. Han gjorde istället allt för att komma ifatt mig... Även vid den individuella bedömning när jag sprang med honom så trilskades han, och ville inte riktigt visa upp sig från sin bästa sida. Däremot så stod han riktigt bra! Alltid ett plus! =) Diablo blev placerad som trea och fick hederspris (HP).

 

"10 månaders junior hane av utmärkt typ och storlek. Bra tänder och bett. Bra pigment. Skulle önska något kraftigare nosparti och underkäke. Bra ben och tassar. Välvinklad fram och bak. Något sluttande kors. Utmärkta rörelser från alla håll. Dock lite lösa armbågar framifrån. Visas i mycket bra kondition. Välvisad."

 

 

 

 

 

 

Helgen spenderades hos mor o far i Filipstad. Mysigt värre! =)


På lördagskvällen gick vi till Hotell Hertig Karl o käkade smaskig sommarbuffé. Gott gott! Första gången jag var där o käka, riktigt trevligt ställe o uteplatsen får verkligen tummen upp!
Under tiden vi var på HHK så passade min kusin Jack hundarna tillsammans med några kompisar. Tack för hjälpen!

Senare på kvällen gick jag, mamma och Tom ner till "kinesen" o tog en varsin öl/cider. Pappa var för trött, så han stannade inne med dogsen. Som vanligt på nationaldagen (eller kvällen innan i detta fall) så var det dans på Stora Torget, denna gång hette bandet "Bengt Hennings" tror jag. Inte alls "min kopp te" men alltid kul o titta på folk, tyvärr så var det inte så mkt folk ute...

På söndagen var det utställning. Mer om det i ett senare inlägg.
Efter utställningen åkte vi ut till Kalhyttan och tog en promenad med hundarna. Riktigt härligt väder!
Eftersom det var 6:e juni o Sveriges Nationaldag så var det fullt med evenemang på stan hela dagen. Jag, ma & pa tog hundarna med oss ut och strosade omkring i solen. Hundarna skötte sig utmärkt och fick massa beröm från folk som tyckte att de var sååå fina! =)

Innan vi åkte hem så passade vi på att käka på kinakrogen. Riktigt gott som vanligt!

Tack ma & pa för en mysig helg!

Fika paus i Kalhyttan



I morse stack jag iväg till skogen för att lägga ett viltspår till Theo. Spåret blev nog ungefär 600 m med totalt fyra vinklar. Efter detta åkte jag hem och åt god frukost med mina älskade pojkar.

Några timmar senare packade jag in båda hundarna och husse i bilen för att åka ut till skogs! Jag började med att göra ett mini-viltspår till Diablo. Det blev inte alls långt, runt 50 m. Eftersom det är allra första gången som Diablo skulle få testa på viltspår så fick det bara ligga i 40 min. När detta var gjort och det skulle få ligga till sig passade jag o husse på att göra en sökruta till Diablo. Den blev inte så stor, kanske 30x40 meter.

Diablo hade inte alls samma driv i rutan som han har haft vid kurstillfällena. Det var visserligen ganska varmt, men lite trist eftersom jag skrytit så om honom för husse... Men men, han hittade leksaken tre gånger, dock med lite hjälp från mig. =)

Sen var det då dax för Theo att få gå sitt spår. Han startade klockrent!! Tog de tre första vinklarna utan några som helst problem! Men som sagt var det ganska varmt, så fram mot den fjärde o sista vinkeln började han bli väldigt trött o då krånglade det till sig för honom... Jag fick hjälpa honom på rätt spår o då tuffade han på mot spårslutet o hittade klöven! Mammas duktiga pôjk!! Theo blir såå stolt när han hittar klöven o får bära den till bilen. =)

Diablos första möte med ett viltspår kunde inte ha gått bättre! Han stod länge vid uppsparket o sög in doften av blod, sen började han sakta men säkert tassa framåt. När han märkte att blodspåret fortsatte framåt började svansen vifta o farten ökade något. Framme vid klöven var det ingen tvekan överhuvudtaget! Ett stadigt grepp om klöven, o svansen gick i hundra-åttio! =) Även Diablo fick bära klöven till bilen, och även han var mäkta stolt!

Snart bär det av till mor o far i Filipstad. Vi ska käka på Hotell Hertig Karl ikväll, o imorn är det dax för inoff utställning på Filipstads brukshundsklubb. Första gången för Theo, så håll tummarna!!

Nu ska jag stoppa hundarna i badet så det blir rena o fina tills imorn.

I tisdags var det dax för avslutning på Diablos lydnadskurs. Vi hade sen tidigare fått reda på att vi vid detta tillfälle skulle få genomgå Allmänlydnadspasset, men även att vi skulle träna in ett "trick" som hundarna skulle visa upp. Självklart skötte sig Diablo exemplariskt! ;)

Allmänlydnadspasset är ett rekomenderat utbildningsprogram från Svenska Brukshundklubben (SBK centralt). Passet innehåller ett antal moment som betygssätts i tre olika nivåer;
  • Behöver träna mer; hunden utför ej momentet trots upprepad hjälp från föraren
  • Väl genomfört; hunden utför momentet med viss hjälp från föraren
  • Mycket väl genomfört; hunden utför momentet utan hjälp från föraren
Så här gick det för skrotnissen...

Moment (förklaring till momenten finns längst ner i inlägget...)
1. Kvarsittande med störning 1-2 min    Mkt väl genomfört
2. Möte med hundar på naturstig    Mkt väl genomfört
3. Sitta tyst i bil med störning ca 5 m utanför    Mkt väl genomfört
4. Gå fint vid sidan eller bakom    Mkt väl genomfört
5. Hantering/visitation    Mkt väl genomfört
6. Inkallande utan störning    Mkt väl genomfört
7. Inkallande med störning    Mkt väl genomfört
8. Stoppkommando    Mkt väl genomfört
9. Passivitetskontroll    Mkt väl genomfört
10. Nosaktivering    Mkt väl genomfört
11. Valfritt moment; Rulla runt Mkt väl genomfört
Högsta betyg på samtliga moment med andra ord! Snacka om att jag är en stolt matte! =)

Till hösten kör vi på med Tävlingskurs! Vem vet, vi kanske kommer ut på tävlingsplanen så småningom... =)

Nu blir det kvällskissen med hundarna, sen dusch o bums i säng!

Natti natt!!



1. Kvarsittande med störning.
Miljön ska vara naturlig såsom parkeringsplats, skog eller bostadsområde. Hunden
lämnas att sitta kvar medan föraren rör sig i en radie om ca 10meter från hunden.
Hunden utsätts för tre olika typer av störningar i form av andra människor, hundar,
fotbollar och liknande.
2. Möte med hundar på stig eller gångväg
Hunden ska föras i slakt hängande koppel och inom en sträcka av 100 meter möta tre
hundar med ägare. Hundföraren kan välja att avvika från stigen några meter. Vikten
läggs här vid att hunden förmås att nonchalera den mötande hunden och rikta sitt
intresse mot föraren. Individuella förutsättningar beaktas.
3. Sitta tyst i bil
Bilen parkeras på en för hunden lämplig plats inom ett centrum- eller klubbområde.
När föraren lämnat bilen passerar annan människa därefter människa med hund
utanför bilen. Om det är revirkänsliga hundar accepteras att störningen ej sker på
närmre avstånd än 10 meter.
4. Gå fint vid sidan eller bakom föraren
Hunden ska transportera sig tillsammans med föraren från exempelvis bilen till
träningsområde. Hunden ska föras i slakt hängande koppel eller lös, intill eller
bakom sin förare. Sträckan bör vara ca 100 m.
5. Hantering/ visitation
a) av föraren b) av annan person
Hundägaren undersöker hunden fysiskt. Tittar på tänder, öron, tassar, känner igenom
hela kroppen, lyfter på ben och svans. Visitationen ska pågå under ett par minuter.
6. Inkallande utan störning
Föraren väljer själv hur inkallningsmomentet testas. Inkallningen ska göras på
minst 10 meters avstånd.
7. Inkallande med störning
Hunden utsätts för tre av föraren valda störningsmoment.
8. Stoppkommando
Hunden ska på kommando upphöra med aktivitet. Kommando "stanna", "ligg"
el.dyl. ges för att bringa hunden till passivitet.
9. Passivitetskontroll
Hunden ska, utan hjälp från föraren, kunna förhålla sig passiv i valfri ställning under
ca 2 minuter.
10. Nosaktivering
Hunden ska under 3-5 minuter målinriktat och koncentrerat arbeta med sitt luktsinne.
Det kan vara föremålsletande, godisletande, spårarbete eller liknande.
11. Valfritt moment
Hundföraren beskriver hur momentet ska utföras och visar därefter. Hundföraren
avgör också bedömningskriterierna för momentet.